Fællesskaber der fungerer

I Albertslund er der flere bofællesskaber, hvor beboerne ikke kun bor side om side, men også har en hverdag sammen, hvor man mødes i forskellige sociale klubber. Det er fællesskabet, som har holdt os her, lyder det fra beboer.

Fællesskaber der fungerer - Albertslund Kommune

Bag lettere alternative navne som Hyldespjældet, Galgebakken og Lange Eng gemmer sig tre af bofællesskaberne i Albertslund Kommune.

Hyldespjældet blev opført i midten af halvfjerdserne og en af beboerne er 36-årige Janne Storm, som har boet der i fire år, med sin mand og tre børn. Til daglig arbejder hun som projektkoordinator, men når hun kommer hjem til Hyldespjældet, har hun en række andre opgaver som at deltage i deltage i en styregruppe for hyldespjældets café, deltage i en miljøgruppe og være med til at passe stedets kaniner.

"Vi ville finde et sted at bo i Albertslund, som var lidt anderledes. Så kiggede vi på nettet og fandt Hyldespjældets hjemmeside. Vi kunne godt lide det, som Hyldespjældet havde at byde på med hensyn til miljøet, og vi kunne se, at der var kreative grupper, og at der var en følelse af landsby," forklarer Janne Storm.

Blandt miljøtiltagene har Hyldespjældet blandt andet affaldssortering, ligesom man ikke må sprede gift eller strø salt om vinteren.

Fra bilosen til den friske luft

Halvanden kilometer fra Hyldespjældet ligger Lange Eng, som også er et bofællesskab, men dog af noget nyere dato, hvor de første beboere flyttede ind i 2008. 43-årige Claus Borup Skovsgaard har boet i Lange Eng i tre år, sammen med sin kæreste og to børn.

"Vi boede på Vesterbro, så det var for at få lidt ekstra plads til børnene, og for at komme væk fra al bilosen i København. Vi ville have noget frisk luft og nogle grønne omgivelser, og samtidig lette lidt på vores hverdag og få nogle sociale rammer, som vi syntes, virkede rigtig gode," forklarer Claus Borup Skovsgaard.

Claus Borup Skovsgaard deltager i løb og fodbold i Lange Eng, og er samtidig en del af en kommunikationsgruppe, som eksempelvis viser arkitektstuderende rundt i Lange Eng.

"Man får en hverdag til at fungere, hvor man sparer en time her og der. Det kan for eksempel være ved, at man har fælles udearealer,  eller det kan være ved, at du ikke behøver opsøge en fodbold- eller løbeklub, fordi den findes her. Hvis du mangler en bog, skriver du det på vores onlineforum, og hvis der er en, der har den, går du bare derover og låner den. Man hjælper hinanden og passer på hinanden – det er det, som bærer det," siger Claus Borup Skovsgaard.

Alt er muligt

I Hyldespjældet favner de forskellige udvalg og grupper bredt, så beboerne har en lang række tilbud lige fra bordtennis og eget bibliotek til at arbejde med ler og passe høns.

"Hvis man har en ide og har lyst til at lave noget, så er alt muligt. Man betaler en ret højhusleje og en del af det går til de forskellige aktiviteter som for eksempel vores motionsudvalg og caféudvalg. Så hvis man eksempelvis vil istandsætte motionsrummet for 100.000 kroner, så er pengene der," forklarer Janne Storm.

Hun fortæller, at der også er beboere i området som ikke deltagere i de fælles aktiviteter – for eksempel hende selv før i tiden.

"Vi var ikke en del af aktiviteterne, det første år vi boede her, og så måtte vi spørge os selv, om vi havde tænkt os at bruge det, som vi flyttede herop efter - for ellers skulle vi flytte," forklarer Janne Storm og fremhæver herefter muligheden for at spise fælles aftensmad i Hyldespjældets café, som en af grundene til, at det var en god beslutning at blive boende.

"Nu kan jeg ikke undvære det, for det er jo billigere end at bestille pizza – og så er det rigtig mad. Så det er noget, vi snakker om her i Hyldespjældet; hvordan får vi de nye beboere med i aktiviteterne?"

Gammelt skrammel man ikke vil væk fra

Mens Lange Eng stadig er nyt, vil Hyldespjældet blive renoveret sammen med resten af Albertslund. Det er ifølge Janne Storm tiltrængt, om end det ikke er det vigtigste ved området.

"Det er noget gammelt utæt skrammel vi bor i. Det er fodkoldt om vinteren og døre og vinduer er overhovedet ikke tætte – men vi er blevet her for fællesskabets skyld. Og det ved jeg også, at mange af dem, som har været her siden starten i 70erne, er."

Claus Borup Skovsgaard fremhæver også fællesskabet i Lange Eng, og fortæller at alle 200 børn og voksne i området kan hinandens navne.

"Men udover bofællesskabet, var grunden til vi flyttede herud, for at komme til en kommune som havde fokus på børnene. Vores  ældste dreng, Gustav, går for eksempel i skovbørnehave. Det har haft stor betydning for os, at komme ud til nogle grønne områder, hvor vores børn kan trives," fortæller Claus Borup Skovsgaard.